Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 51 105 657 km-t sportoltatok

Teszteld te is

kedvenc sportcuccodat
majd írd meg róla a véleményed!

Kategóriák

Futócipő

65
teszt
Tovább a futócipő tesztekhez

Óra, GPS

12
teszt
Tovább a óra, gps tesztekhez

Kiegészítők

4
teszt
Tovább a kiegészítők tesztekhez

Asics Gel-Nimbus 12, a fiatalító varázscipő

sodor    4621 napja

Termék: Asics - Gel-Nimbus 12

Összefoglalás

Akár nagyobb súlyú futóknak is ideális választás lehet, rövid, de ultra távokra is, edzésre, hosszabb versenyekre neutrális és szupináló futóknak, az ára miatt azoknak, akik nem csak hébe-hóba kocognak egyet. Nem egy spuricipő, nem is arra tervezték, ennek ellenére gyors futáskor sem jön zavarba. A cipő magas talpát meg kell szokni, különben kényelmes, mint az anyaméh. Látszik, hogy nem ez az első cipője az Asics-nak: szépen eldogozott varrások, nincs lábfejet, lábujjakat nyomó, dörzsölő alkatrésze, az aszimmetrikus fűzési rendszer szinte kényeztető köpenyként borítja be a lábat a cipő felsőrésszel. Megfelelően stabil, panasz nincs rá, de nem ez a legerősebb tulajdonsága. Pazarul párnázott, lejtőn lefelé óriási élmény benne szaladni.

Részletes teszt

 

Mindenekelőtt szeretném megköszönni Pen és Sepi munkáját a teszt szervezésért és lebonyolításáért, illetve Krekinek, hogy biztosította a cipőt és nem utolsó sorban az ismerősöknek és nem ismerősöknek, akik hozzásegítettek az aktív részvételhez.

 

1. FUTÓCIPŐ ÉS TESZTELŐ ADATOK

Asics Gel-Nimbus 12 őszi modelljének egy Euro 44.5-ös méretű van szerencsém bemutatni a 11-es sorozatból már nem volt a méretemben.

 

Az egyik legismertebb futócipő márkának a neutrális és szupináló (kifelé dőlő) lábú futók számára készített csúcsmodelljéről/zászlóshajójáról van szó, amit a gyártó edzéshez, hosszútávfutáshoz, akár ultrázáshoz is ajánl.

 

184 centim mellé 80 kiló párosul, ami talán mutatja, hogy nem vagyok a versenysúlyomnál. Az idő helyett inkább a kilóimmal küzdök futás közben. Órát már nem is hordok, így az igazán komoly edzések elkerülnek, a kilók maradnak. Vigyor A tesztelési időszak során szinte minden nap megvolt a napi 5 vagy 10 kilométeres futás a helyi kutyafuttató környékén vagy az épp aktuális helyszínen, így összesen a 3 hét alatt kb. 150 km-en át próbázott velem a Nimbus.

 

Bármilyen kényelmes is a cipő, az első két hét nálam az ismerkedés fázisa, hiszen jót is szokni kell, így legalább az újdonság érzése elkísér egy darabig. Rögtön az első futás óta meghatározó élmény, amit szerencsére azóta is minden alkalommal újra tapasztalok, az az imádni való csendessége a cipőnek. Amikor futok benne, határozottan úgy érzem, mintha 15 évvel korábbi ruganyosságomat kapnám vissza. Csoda ugyan nem történt, az erőmet és állóképességemet nem nyertem vissza, de a finom puha talajfogás és az a rugalmasság, amit a cipő biztosít minden lépésnél határozottan nosztalgikus, olykor álomszerű élményeket idéz.

 

 

Lássuk a gyártó által használt technológiákat, melyek hozzájárulnak ezen érzés valóra váltásához:

 

AHAR+: (Asics High Abrasion Resistance Rubber) a cipőtalp kopásnak leginkább kitett felületeinek ellenállóságát biztosító fekete-kék színű anyag

 

I.G.S .: (Impact Guidance System) Lépésharmonizáló rendszer, mely összehangolja a cipőbe épített egységeket.

 

GUIDANCE LINE: a Gel-Kinsei 3-nál bevezetett újítás, a talpon végigfutó a talajjal kontaktusba kerülő egységek vezető vonala

 

Solyte: nagyon könnyű, tartós, gyors alakvisszanyerésre képes középtalp alkotó eleme

 

Aszimmetrikus fűzőrendszer, mely a láb formájához idomulva biztos tartást ad és anélkül, hogy szorítaná a lábfejet. Itt jegyezném meg, hogy egyetlen egyszer kötődött ki a fűző futás közben, pedig mindig csak szimplán kötöttem meg, legtöbbször rutinból, nem is teljes mértékben odafigyelve, mert gondolatban már az utcán voltam...

 

Gél csillapítás oldalra kivezetve, elől-hátul

 

P.H.F.: (Personal Heel Fit) Az sarkot körülvevő párnázott rész, mely idomul használó sarokformájához

 

Ortholite-X-40 talpbetét antibakteriális bevonatú, molekuláris szerkezete fokozott légáramlást biztosít

 

Különböző formájú és keménységű talpboltozat alátámasztás a női és a férfi modelleknél, alkalmazkodva az anatómiai eltérésekhez, valamint pl. a női modellnél a felhasznált anyagok sűrűsége, tömörsége kisebb, hiszen átlagosan kisebb súlyuknál fogva kevésbé terhelik a cipő részeit, s ha egyforma keménységű anyagot használnak, akkor valahol kevésbé optimális lenne a cipő gördülése.

 

A női modell súlya gramm: 296 gramm

A férfi modell súlya: 345gramm

 

 

2. EDZÉS TAPASZTALATOK

 


1. Aszfaltos futás a környező dimbes-dombos utcákon

Kertvárosi környezetben esténként nem ritka, hogy nyest rohan keresztbe, ha megzavarom a vadászatát futásommal. Viszont ilyen most volt először, hogy zavarában a kerítés szélénél megállt és visszabámult, hogy mégis mi lehet az, ami ilyen kis nesszel közelít... nyilván nem találkozott még Nimbus-szal.

 

Aszfalton igazán elemében van a cipő, érződik, hogy erre a kemény talajra tervezték, azzal a céllal, hogy óvja a futó lábát. Az Asics Gel rendszere nagyon hatékonyan veszi fel a becsapódással járó sokkhatást és alakítja át az elrugaszkodást segítő energiává, így segítve a dinamikus mozgást.

 

 

Nem nyom, nem szorít, a nyelve a helyén, puha egy kicsi mozgást enged a lábnak, de tulajdonképpen körülöleli és védi a lábat a külvilág viszontagságaitól. UV visszaverő, jól szellőző felső rész, a nagy melegben sem főtt meg a lábam, csak a fejem. Kizárólag teszt kedvéért próbáztam párszor 35 fokban, nyáron inkább a reggeli és esti időpontot preferálom a galoppozáshoz.

 

A tesztnek kedvezett az időjárás, hiszen a vége felé jött a kánikula után egy kis esős lehűlés, így tapasztalhattam, hogy vizes aszfalton sem csúszkál a cipő, bár nem tapad annyira, mint a Mizuno Wave Avenger, elrugaszkodáskor mozgolódik egy kicsit.

 

 

2. Kutyafuttatónál sprintelgetés

Kinézett fáig spurizás, beérkezéskor nagy ováció, vissza csendes séta majd ismétlés újból és újból... Egyenes kitaposott keskeny ösvény kisebb kanyarokkal, nem a cipő nehéz, az izmaim küszködnek a kihívással, szedem a lábam ahogy csak bírom, kis félrelépés és már a kiálló fűcsomó zavarja a tiszta talajfogást kis bicsaklás, lendületvesztés, de a cipő megfogja a lábam, uccu tovább... :)

 

Gyors tempónál is egyben van a cipő, talajfogás-csillapítás-gördülés-elrugaszkodás rendszere észrevétlenül teszi a dolgát, egyáltalán nem kelletlenül nyúlós, mint ahogy puha kényelmességéből feltételezném. Kemény talajú földön is jól kapaszkodik.

 

 

 

3. Harangvölgy - Normafa - János-hegy – Tündérszikla - Zugliget

Városhoz képest kellemesen hűs erdőben hosszú futás változatos talajon, kis aszfalt, sok árnyas ösvény, füves rétek, enyhén és durván sziklás vízmosások, hosszabb, rövidebb kaptatók, majd vissza. Kedvenc futóhelyem, bár ritkábban jutok ide, de itt nőttem fel, ez a hazai terep. Bár a cipő most járt itt először, de tudta az utat.:) Itt sikerült először összefüvezni, és porozni a tiszta cipőt, bogáncsot is szedtem ki belőle a végén...

 

A talajfogás nem olyan határozott a puhább, süppedős talajú ösvényen, mint aszfalton, de gond nincs. Fehér zúzalékkővel felszórt részeken, csak a szemem közvetíti a talajegyenetlenséget, amúgy légpárnásként suhanok át. A sziklás, hordalékos részeken már kevésbé rózsás a helyzet, kapar és csúszik kicsit, de azért haladunk, lefelé a tervezettnél még gyorsabban is... meg is kell állni kavicsürítésre. Kis szusszanás alatt van idő a panorámában is gyönyörködni. Bár hazaérve jól esik levenni a cipőt és mezítláb lépkedni tovább, szép emlék maradt ahogy az Asics-ban szedem a lépteim.

 

 

 

4. Duna-part-Kamaraerdő

Hosszabb tempós futás aszfalton oldalszéllel Duna-parton, küzdeni kell ellene, de kellemesen frissít is, majd göröngyös földúton ki a laposabb erdei terepre. Ez a ló-taposta út a legkellemetlenebb helyszín idáig a fáradság is zavar, és néha a magas talpat okolom a csetlés-botlásért, de az az igazság, hogy itt a földközelibb Mizuno Wave Rider-rel is csak szenvedek. Próbálom szökdécselve venni az akadályt, legyen időm kinézni a lépés tervezett helyét, még ha így kevésbé is haladok előre. Felüdülés ezek után bejutni az árnyékos erdőbe, itt poroszkálok egy kicsit, majd ugrálás vissza hazafelé. Szerencsére a lábfejem nem zsibbad, talpam nem ég, a bokámon érzem kicsit, hogy sokat kapott.

 

 

 

5. Margitsziget

2 kör, hol rekortán, hol mellette a változatosság kedvéét, kora reggeli időpontban. Kifele menet nézem, ahogy a busz lámpája és a közvilágítás fénye tükröződik az elől-hátul elhelyezett fényvisszaverő részeken.

 

A szigeten a Nimbus és a rekortán együtt már soknak tűnik, de a várt trambulin érzés elmarad, végülis nem rossz, tapadás kiváló, igaz, ha csak tehetem a füvön, földes ösvényen futok, valahogy a természetesebb kicsit változatosabb talaj jobban tetszik. Nagyon szeretem, hogy a kavicsokat nem szedi össze (ez a Rider legrosszabb tulajdonsága), így kiépített úton jobban hallom a környezetet, nem zavar a saját futásom klattyogása. Nézem a többi futót, izzadnak ők is, már ilyen korán is nagyon meleg van. Valahogy lezavarom a két kört, hazafelé már ébred a város, nagy a nyüzsi, de jó érzés, hogy itt is járt a cipő.

 

 

6. Lépcsőteszt

Régi idők emlékein felbuzdulva, ha már úgyis a Nimbus volt a lábamon a rokonlátogatásra menet is, adta magát a tízemeletes panel lépcsőháza, még ha nem is ideális edzéshelyszín.

 

Koromra és a lakóközösség nyugalmára való tekintettel a próba a második és a tizedik között zajlott kis bemelegítés és 5+1 fel-le futás. Felfelé maximálisan profitáltam a cipő rugalmasságából, a magas sarokrész nem zavart, hisz csak elülső talprész lépcsőzött.

 

A fordulóknál a linóleumon néha megnyikkant a talpa, s talán túlságosan is tapadt. Lefelé megint visszaköszönt az érzés, alig kellett figyelni a lépcsőfogást, sokat korrigált a cipő, ha mégsem jól értem talajt.

 

Az utolsónál már csak egyesével vettem a lépcsőket felfelé, amúgy levezetésként, de a gyorsabb lábmunka miatt így lett fullasztóbb a vége, viszont kettesével már csak egy-két lépés ment, lefelé már csak lötyögős séta maradt, nem szerettem volna remegő lábbal rossz lépést kockáztatni.

 

 

TESZTELÉSI TAPASZTALATOK:


- Csillapítás: 5 pont Pazarul párnázott, lejtőn lefelé óriási élmény benne szaladni, nagyságrenddel jobb, mint a két Mizunoban.

 

- Rugalmasság: 4 pont a becsapódás csillapításától sok energiát juttat az elrugaszkodáshoz, külön élmény kézzel nyomogatni a különféle keménységű talprészeket, de a Rider emelkedőn valahogy jobban lök felfelé.

 

- Stabilitás: 4 pont Megfelelően stabil, panasz nincs rá, de nem ez a legerősebb tulajdonsága.

 

- Kényelem: 5 pont A magas talpát még egy kicsit szokni kell, különben, mint az anyaméh. Látszik, hogy nem ez az első cipője az Asics-nak: szépen eldogozott varrások, nincs lábfejet, lábujjakat nyomó, dörzsölő alkatrésze, az aszimmetrikus fűzési rendszer szinte kényeztető köpenyként borítja be a lábat a cipő felsőrésszel.

 

- Tartósság: 3 pont A teszt három hetes időtartalmát kevésnek érzem ezen kérdés megválaszolásához, a sarokrésznél belül már egy kicsit bolyhosodik az anyag. Kb. 1000 km-es futásteljesítményt szoktak mondani a Gel csillapítás elöregedésére, vagyis nem években mérhető a tartóssága futáshoz, igaz egy komolyabb futó amúgy is több párt használ egyszerre.

 

- Design: 3-as Itt egy kicsit szőrös szívű lennék, nem mintha szebbet tudnék alkotni, de számomra annál kívánatosabb egy futócipő, minél légiesebb. 3 pont azaz átlagos, látom a szándékot, hogy feldobják a cipő kinézetét, de nekem túl divatos, túl modernnek tűnik, de azt meg kell hagyni, hogy maga a logó és elhelyezkedése és a cipőfűzőlyukak megerősítéséhez futó design elemek, kimondottan jól néz ki, ahogy a feliratok is komolyságot, minőséget sugároznak. Annak külön örülök, hogy egy klasszikusnak mondható kék-fehér-fekete-ezüst színösszeállítást kaptam. Egy része van a cipőnek, ami kimondottan nem tetszik: a hatalmas talprész belső oldala, ami számomra túl egyhangú. A Mizuno a hullámmal ezt a részt harmonikusabban megosztja.

 

 

- A tesztelt modell legjobb tulajdonsága: Számomra a csendes, nagyon jól csillapított futás tetszik leginkább. Sík úton és meredek aszfalton lefelé is tökéletesen harmonizált a mozgásommal.

 

- A tesztelt modell legrosszabb tulajdonsága: Hogy nem tart örökké.

 

- Kinek ajánlom? Itt megmaradnék a gyártói ajánlásnál: akár nagyobb súlyú futóknak is ideális választás, rövid, de ultra távokra is, edzésre, hosszabb versenyekre neutrális és szupináló futóknak, az ára miatt azoknak, akik nem csak hébe-hóba kocognak egyet. Nem egy spuricipő, nem is arra tervezték, ennek ellenére gyors futáskor sem jön zavarba.

 

- Hogy vennék ilyen cipőt magamnak? Fejben már tervezem a következőt. :) Akciós kifutó/bevezető áron igen, vennék Nimbus 12-t, de egyelőre ennek örülök.

 

Végezetül megjegyezném, bár szerencsére nem saját tapasztalat, de mindenfelé olvasgatva a neten, többször szóba került, amiért régebb óta bizonyos tisztelet övezi a Nimbus-t részemről, miszerint sokan sérülés vagy operáció után ebben a cipőben tudták újra kezdeni a futást fájdalommentesen.

 

Sérülésmentes, eredményekben sikeres futkosást kívánok mindenkinek!

Asics - Gel-Nimbus 12 értékelése Rugalmasság
Rugalmas, igen könnyű benne a léptem
Design
Elmegy, de nem fogom mutogatni az utcán
Stabilitás
Stabil, szinte minden helyzetben jól támaszt
Tartósság
Elég tartós, de 1000 km körül már megérett a cserére
Kényelem
Az egyik legkényelmesebb cuccom, ami valaha volt
Megvennéd-e újra?
Akciósan valószínűleg megvenném
Csillapítás
Kiválóan csillapít, igazán puha benne a talajfogás
Összesítés
(3.86 / 7)
Teszt értékelése
5 / 2 értékelésből

4 hozzászólás

pen 4614 napja
pen kpe

teszt

Drizzt 4551 napja
Drizzt kpe

Alapos és minden részletre kitejedő leírás volt. Kb. 2 áve nekem is volt egy Nimbusom , de az még a 10-es sorozatból. Talán az egyik legjobb cipőm ez volt eddig. Nálam kb. 1200 km-t teljesített. Viszont 2 bántó hibáját nem lehet elhallgatni az egyik legkellemetlenebb nálam az volt, hogy a hosszabb futások végén , amikor már fáradtam és az egyik cipő talpának éle hozzáütődik a bokámhoz nem egyszer véresre dörzsölte ki.  A másik hibája, hogy a szövet a cipő oldalán a belső oldalon viszonylag hamar elszakadt. Egyébként ha nem lenni ilyen húzós az ára szinte csak ilyet vennék...

ringsider 4505 napja
ringsider kpe

vettem egy ilyet én is...

előzmények: 1 éve futrok kb, de nem igazán találtam meg az ideális cipőm. a legjobb a 3010es volt, eddig abban futottam, jól megvoltunk, de a 30km után begyulladt mindkét IT szalagom...3 hónapig alig futottam, mert nem gyógyult...egy amerikai fórumban azt tanácsolta valaki, hogy ő  "late stage pronator" és ő nem stabil cipőben fut, hanem neutrál+ cipőben, mert különben IT bajai lesznek!

megvettem hát, és azóta ismét futok, fájdalom nélkül! nagyon hálás vagyok a nimbusnak! :-)

Degerg 4314 napja
Degerg kpe

Udv!

Szertnek venni egy ien cipot ami a cikkben van (nimbus 12), kulfoldrol rendelnem de elotte fel kellene probalnom valahol, en gyori vagyok es itt nincs bolt legalabbis meg nem talatam, tud vki segiteni h hol probalhatnam ki legkozelebb Gyorhoz? 43-44 es a labam.
Kosz elore is!