Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 51 105 657 km-t sportoltatok

Teszteld te is

kedvenc sportcuccodat
majd írd meg róla a véleményed!

Kategóriák

Futócipő

65
teszt
Tovább a futócipő tesztekhez

Óra, GPS

12
teszt
Tovább a óra, gps tesztekhez

Kiegészítők

4
teszt
Tovább a kiegészítők tesztekhez

Asics Gel Noosa Tri, a triatlonos cipő

dorik    4621 napja

Termék: Asics - Gel Noosa Tri

Összefoglalás

Kis testsúllyal rendelkező és teljesen izületi probléma mentes triatlonistáknak ajánlanám ezt a félverseny cipőt, akiknek nincs szükségük egy erős átlagos vagy annál nagyobb mértékű csillapításra. Illetve azoknak, akik megengedhetik azt a “luxust”, hogy edzőcipő mellett legyen egy könnyű versenycipőjük.

Részletes teszt

Eléggé meglepődtem, amikor megláttam, hogy az ASICS triatlonozáshoz kifejlesztett félversenycipőjét kapom tesztelésre. Sosem volt még hasonló jellegű cipőm, mivel ezt szerintem leginkább élsportolói szinten lehet kihasználni és rövid távú triathlon versenyeken van jelentősége (illetve hosszabb távokon olyan sebességnél, amivel én nem rendelkezem). Ennek ellenére nagyon örültem a lehetőségnek és plusz öszönzést jelentett ahhoz, hogy újra nekiálljak a résztávos edzéseknek, amit egy ideje teljesen logikátlanul hanyagoltam.

 

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a cipőt 10 nappal a dupla Ironman VB előtt vettem át, amikor már nem igazán szabad új dolgokkal kísérletezni. Ennek ellenére annyira bizom a márkában, hogy már a verseny előtt belevágtam a tesztelésbe.

 

 

Első benyomás

 

Nőknél amúgy is fontos szempont, de azt hiszem, ennél a cipőnél mindenkinek ez az első ami feltűnik, a szín. Hülyéskedtek velem, hogy a gépház a neonmániám miatt választotta hozzám a cipőt, de ez a kombináció elsőre még nálam is kiütötte a biztosítékot. Pink, piros, lila, neonzöld. Tulajdonképpen nekem nem is a színekkel hanem a szintén nagyon feltűnő mintával volt már sok ez az összeállítás. De ahogy használtam egyre jobban megszerettem, hogy nem a megszokott fehér van a lábamon. Az oldalán az Asics minta pedig világít a sötétben, ez kimondottan tetszik Vigyor

 

A cipőfűző asszimetrikusan helyezkedik el, ezt már láttam több félversenycipőnél, kiváncsi voltam, mit fog jelenteni. A cipő nyelve a belső részen gyakorlatilag stabilan van rögzítve a felsőrészhez, azaz nem csúszkál oldalirányba. Abszolut praktikusnak bizonyult már az első használatnál is.

 

 

 

 

 

1. edzés (2010-06-17)

11 km/1óra 5 perc

Margisziget, beton és puding

 

Laza, közepes hosszúságú edzést tartottunk a csajokkal, én ekkor már 10 napja csak átmozgató jellegű edzéseket végeztem, ezt is ebbe a kategóriába sorolhatjuk. Kb 25 fok volt, elég párás idő, kis szél. Zoknival vettem fel először a cipőt.

 

Ami egyértelműen érezhető volt, hogy könnyebb az eddigi általam használtaknál (zömmel az ASICS gel 21-es sorozata). Maga az edzés nem esett jól, de a cipő alajában véve tetszett, jól tartott, ruganyos volt, elsőre ilyen távon a csillapítása is megfelelőnek tűnt. Ami zavart, hogy a lábfejem izzadt, hacsak nem kaptunk egy kis ellenszelet. Ezt annak tudtam be, hogy alapvetően zokni nélküli használatra feljesztették ki.

 

 

2. edzés (2010-06-20)

5.7km/32 perc, iramjáték

beton (40%) és felázott salak (60%)

 

Fél órás laza bringázás utáni futás, kombinált edzés. Nem csak hogy nem volt ólomból a lábam, hanem úgy pörgött, hogy alig győztem menni utána. Zokni nélkül vettem fel ezúttal a cipőt. Szkeptikus voltam és sajnos be is vonzottam azt, amitől tartottam, egy szép vízhólyagot sikerült összeszednem a bal sarkamon. Ezért is vettem elég rövidre az edzést, éreztem, hogy ez így nem lesz jó és nem kéne már egy irgalmatlan nagy hólyagot összeszedni, egy kisebbel is megelégszem. Az még az igazsághoz tartozik, hogy mindkét sarkamon csontkinövés van, ami az utcai cipőknél mindig is gondot jelentett, futócipőknél eddig nem. Ezért lehet, hogy másnak tökéletes ez a cipő zokni nélkül, de lehet, hogy én nem fogom tudni hordani a továbbiakban sem, csak zoknival.

 

Mivel most egy jelentősen gyorsabb tempójú edzést produkáltam, sokkal jobban éreztem a könnyebb cipő nyújtotta előnyöket. Teljesen más stilusban futottam, a tőlem megszokott -állitólag energiatakarékos stílus- helyett sokkal nagyobb lépésekkel közlekedtem. A felázott salakon is elég jól teljesített a cipő, ennél jobbra nem számitottam, csak egyszer csúsztam meg egy olyan 2 centi mély sárrétegen. Azért ezt nem terepfutásra találták ki. Tartása, rugalmassága, csillapítása továbbra is maximálisan jónak tűnik.

 

Összeségében ez az edzés sem okozott csalódást, a várt negatívum következett be, de az érzés olyan volt, mintha levágták volna a vasmacskát rólam.

 

 

2010-06-21 és 2010-07-07 közti pihi

 

Június utolsó hétvégéjén a dupla Ironmanen indultam, amikor nem igazán használtam a cipőt, hiszen nem ultra futásokhoz tervezték. Viszont a versenyen ebben járkáltam a különböző programokra és sokaknak szemet szúrt Vigyor Külalak 5ös.

 

A futás kb felénél (előtte már leúsztunk 7.6 kmt, tekertünk 360at) kicsit meg voltam fizikailag zuhanva és akkor gondoltam, hogy esetleg a kisebb súly és dinamika adhatna lökést. Egy darab 1.2 km-es kör erejéig használtam a csodacipőt, de a talpam annyival jobban fájt benne mint az amúgy a versenyen használt 2150esemben, hogy gyorsan vissza is cseréltem. Ez nem negatív kritika, nem gondolom, hogy ilyen helyzetben nagyot kellett volna produkálnia, egyszerűen nem jött be a kísérlet.

 

Cipőcsere a dupla maraton fele körül:

 

 

 

3. edzés (2010-07-07)

3.7km/24 perc

Orczy kert, salak és beton

 

Nem szoktam ilyen távú mozgást edzésnek nevezni, de a tapasztalat kedvéért most annak fogom csúfolni. Másrészt meg sajnos a térdeim nincsenek az ultra után jó állapotban, ezért most ott tartok, hogy minden méternek nagyon tudok örülni…

 

Hétvégén készülünk a balassagyarmati sprint távú triatlonra, ezért úgy gondoltam, befűzöm a gyorsfűzőt és majd azt használom. Ez is a csomag része volt, gumi alapú cipőfűző amit egy ilyen kis gyorszár bigyóval lehet rögzíteni.

 

 

 

Még jó, hogy kipróbáltam, mert nagyon melléfogtam. A bal lábfejemet nagyon nyomta, mert nem került a cipűfőző alá a cipő nyelvéből semmi, ergo csak a zokni tompitotta a henger alakú fűzőt. Többször megálltam még ezen mini átmozgatás alatt is megigazítani, de nem értem el vele semmit. Alig vártam, hogy hazaérjek.

 

 

Sprint távú triatlon verseny (2010-07-11)

5 km/28:45 perc

Balassagyarmat-Nyírjes, homok

 

A VB kvalifikáció miatt indultunk ezen a versenyen, amúgy nagyon nem az én műfajom egy ilyen táv. 2 héttel a dupla után eléggé ramaty állapotban lévő térdekkel egy célom volt, teljesíteni a távot.

 

Rövid táv lévén a bringán is futócipőben tekertem, nem húztam bringacsukát. Már a kerékpáron fájtak a térdeim, komoly kétségeim voltak, hogy a futáson bármiféle futómozgást tudok produkálni. De ha már odaértünk és befizettük a nevezési díjat, szintidő nem volt, biztos voltam benne, hogy legyalogolom legalább. A talaj szinte végig több centi mély homok volt, 1-2 helyen szerintem kimondottan veszélyes (persze nem az én tempómnál).

 

Szerencsére abszolút nem voltak nehezek a lábaim bringáról leszállva, könnyedén tudtam mozogni. Ismét zokni nélkül vettem fel a cipőt, mondván ezt kimondottan erre tervezték. Kb 2 kilitől éreztem, ennek megint vízhólyag lesz a vége. A cipő közel tökéletesen tartott azokon a részeken, ahol egyáltalán elvárható ez egy futócipőtől és nem volt túl nagy a homokréteg. Füves, döngölt földes részeken volt pár száz méter, ahol kifejezetten élveztem benne a futást. Biztonságosan lehetett benne elrugaszkodni, a talajfogás is stabil volt, oldalirányba se mozgott. Egyedül a vízhólyag majd a kifakadó vér miatti csípő érzés volt kellemetlen a vége felé.

 

Verseny után:

 

 

 

 

4. edzés (2010-07-027)

9 km/56 perc

Margitsziget, puding

 

Az első igazi edzésem Bonyhád után. Kényelmes beszélgetős tempó, a sebesség abszolut nem indokolta a félversenycipő használatát. Ismét zoknival használtam, jól szuperált, némi térdfájás mellett könnyedén futottam benne. Ehhez a talajhoz elég volt a csillapítása, stabilan tartott, nem csúszkált, illetve a lábfejem sem izzadt benne 20 fok körüli hőmérsékletben. Kedvem lett volna hazafutni, de nem a szívemre hanem az eszemre hallgattam, így az igazán hosszú futás(minimum félmaraton) nem kerül bele a tesztbe. Remélhetőleg ezt az őszi budapesti félmaratonon fogom abszolválni.

 

 Értékelés

 

Csillapítás: 3

Ugyan nem használtam még másik félversenycipőt, de úgy gondolom, ez a cipő egy átlagos félversenycipőtől elvárható csillapítással rendelkezik. A kisebb súly kis mértékben a csillapítás rovására megy, egy párnázott cipővel összehasonlítva. A rossz térdeimmel ezt a kisebb hiányosságot egyértelműen éreztem.

 

Rugalmasság: 5

Új érzést kaptam ettől a cipőtől, amikor egy más dimenzióban vittek a lábaim és olyan volt, mintha repülnék. Magasabbra emeltem a lábaimat, nőtt a lépéstávolságom is, belülről gondolva sokkal szebb stílusban futottam.

 

Stabilitás: 4

Jól teljesített ebben a kategóriában a cipő. Terepen nem alkotott nagyot, de ilyen elvárásaim nem voltak vele szemben. Kicsit felázott salakon, száraz salakon, döngölt földön, aszfalton stabilan tudtam benne mozogni.

 

Kényelem: 3

Több tényező is volt, ami a lábaimnak nem tetszett. A speciális nyelvrögzítés miatt a cipő nyelvét és oldalát egy nagyobb darab szövetréteg köti össze, ami a lábfejnél meggyűrödik, ahogy az ember befűzi, beköti a cipőt. Ez már az első felvételkor is zavart, kellemetlen érzés volt szinte minden használatkor, bár ettől tudtam benne futni, észrevehető nyomai nem voltak, nem dörzsölte ki a lábfejem. A hengeres gumi alapú gyorsfűzőt egyszer próbáltam használni, de annyira negatív tapasztalat volt, hogy többször nem is kísérleteztem vele. Viszonylag vékony a lábfejem, a cipő szélessége tökéletesen megfelelt ehhez, nem széles és nem is keskeny a lábfej kialakítása, pont kényelmes. A speciális zokni nélküli használatra való kiképzés számomra totálisan csődött mondott, vízhólyagok nélkül nem úsztam meg egyik próbát sem (ebben valószínűleg szerepet játszott a nem éppen normális sarkam sem, a csontkinövéssel).

 

Tartósság

Annyira keveset használtam még a cipőt, hogy erről nem nyilatozhatok

 

Design: 5

Azt hiszem, ez az a kategória amire én más pontszámot nem adhatok. Kicsit idegenkedtem ettől a harsány szín- és mintavilágtól elsőre, de egyre jobban megszerettem használat során. Ez lesz az a cipő, amit majd még a megfelelő km megtétele után kiselejtezve is büszkén fogok a mindennapokban viselni.

 

 

Vélemény

 

Legjobb tulajdonság: A kisebb súly és a rugalmasság miatti könnyed és gyorsabb futás, illetve az, hogy saját véleményem szerint ez a cipő a futóstílusomat is befolyásolta, ami egész hihetetlen érzés.

 

Legrosszabb tulajdonság: Ami nekem csalódást okozott, az az volt, hogy elvártam a cipőtől –triatlonos cipő lévén azt hiszem joggal-, hogy zokni nélkül is lehessen benne versenyezni és ez számomra nem vált be. A csillapítását is kicsit jobbnak gondoltam.

 

Kinek ajánlom: Kis testsúllyal rendelkező és teljesen izületi probléma mentes triatlonistáknak, akiknek nincs szükségük egy erős átlagos vagy annál nagyobb mértékű csillapításra. Illetve akik megengedhetik azt a “luxust”, hogy edzőcipő mellett legyen egy könnyű versenycipőjük (azt hiszem, ez manapság fontos szempont sajnos). Saját eddigi tapasztalataimból kiindulva nem hiszem, hogy ebben a cipőben valaha is futottam volna maratont egy Ironmanen, szerintem akkor már annyira fontos a csillapítás, hogy egy ilyen versenyhez ennél párnázottabb cipő szükséges. A napokban volt lehetőségem egészen közelről megfigyelni, hogy mit hord a világ élmezőnye, hiszem a zürichi Ironmanen jártam. A mezőny második felének futását szinte végig figyelemmel kísértem, és láttam pár embert ebben a típusú cipőben futni, de olyan 30nál nem többet ( a mezőny 2200 főből állt), szóval ez a verseny megerősítette saját elképzeléseimet. Középtávra viszont még merném használni, ott sokat jelenthet a gyorsasága és ruganyossága.

 

Vennék-e ilyen cipőt magamnak: Nem. Az igazsághoz tartozik, hogy évekig folyamatosan csak 1 pár cipőt nyúztam egyszerre, részben anyagi okok miatt, részben azért, mert nem vagyok annyira gyors, hogy sokat jelentsen az időeredményemnél egy félversenycipő. Ennek ellenére nagyon jó érzés volt kipróbálni, milyen is egy ilyen számomra luxuskategóriás cipőben futni. De a teszt nélkül valószínű sosem vágtam volna bele egy félversenycipő vásárlási projektbe. Véleményem szerint az egyik célja ennek a cipőnek, hogy zokni felvétel kihagyásával időt spóroljon a versenyző, ami nekem nem működött, így úgy gondolom, hogy ha most döntenék egy félversenycipő vásárlása mellett, akkor másik márka hasonló kategóriájú cipőjét próbálnám ki, alacsonyabb árkategóriából, hasonló tudásszint mellett. Mondom ezt úgy, hogy évek óta a tesztelt márka párnázott cipőiben futok és nagyon szeretem a termékeit. Ez a modell számomra nem nyújtotta 100%-ban azt, amire számítottam.

Asics - Gel Noosa Tri értékelése Összesítés Teszt értékelése
5 / 6 értékelésből

15 hozzászólás

Sipi 4614 napja
Sipi kpe

Jogos az elvárás a zokni nélküli használatra, a tesztet olvasva, szerintem is inkább sprint és olimpiai távra való a cipő! Féltávnál már kéne valami csillapítás (nagyrészt beton általában a pálya...)

Én egy régebbi 2120-at használok triatlonra, nagyrészt abban is bringázok(sprinten és röviden), féltávnál már veszek bringás cipőt!

potther 4614 napja
potther kpe

Csillapításon nem lehet segíteni, de a vízhólyagra ki lehet próbálni a hintőport.

monique 4614 napja
monique kpe

tök jó olvasmányos a teszt. én is próbáltam 1x ezt a cipőt egy asics cipőteszten, és úgy 300m lefutása után már vissza is vittem az asics standhoz. :)) természetesen azért, mert nekem se jön be h kevés benne a csillapítás, baromi keménynek éreztem a talpát. jó lenne ebben fejlődni, mert ez sokban múlik a futóstíluson is. de nyilván nem lehet így megoldani az esetleg meglévő biomechanikai problémákat, ahhoz kell a csillapítás és új cipő gyakori vétele :(

monique 4614 napja
monique kpe

fu, mi baj van egyes ékezetekkel...?

sepi 4614 napja
sepi kpe

Hol van baj az ékezetekkel?

monique 4614 napja
monique kpe

már nincs baj! :) közben megjavult! (az "ő" betűk voltak kockák.)

monique 4614 napja
monique kpe

ja, most megint kockák (az o" meg az u") de csak az előző hozzászólásban. a többi jó. fura...

sepi 4614 napja
sepi kpe

OK, sejtem. Böngésződ?

sepi 4614 napja
sepi kpe

Megvan, javítva. ŐŰőű. Ja és a teszt is király :-)

monique 4614 napja
monique kpe

na tesztelek, ő ű :) (amúgy IE8)

monique 4614 napja
monique kpe

tökéletes!

Eperszem 4613 napja
Eperszem kpe

Nagyon tetszett a teszted és lehet fura egy izlésem van, de nekem ez a cipő is tökre tetszik :))

zolle 4613 napja
zolle kpe

Nekem a férfi változata van pár éve és az is nagyon szép szines! :-))) Tetszik.

Ja :-), a cipővel meg vagyok elégedve. Zokni nélkül nem próbáltam, a csillapítás tényleg gyengébb, de mint Te is írtad kisebb a súly (vékonyabb talp), kevesebb benne az anyag :-), így a csillapítás is kisebb. :-)

És köszi, tényleg jó tesztet írtál! Várjuk a következőt. :-)

Bozót 4613 napja
Bozót kpe

Jó lett a teszt, köszi! Csak azt sajnálom, hogy a közeljövőben nem valószínű, hogy ilyenben futkoshatnék :P Pedig nagyon tetszik és örömmel kipróbálnám ! 

dorik 4602 napja
dorik kpe

Köszi a kommenteket! Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a teszt leadása után mégsem ebben futottam le a félmaratont, kosckázatosnak éreztem a cipőt. A triatlon VBn ebben futottam, számomra azt hiszem itt van ennek a cipőnek a határa, 10 km körül, ahogy Sipi is írja. A közeljövőben néhány rövidebb futóversenyen felveszem, csak összebarátkozunk :)