A férfi versenyt a hazai közönségnagy örömére a spanyol Javier Gomez nyerte, ezzel 10. VK győzelmét aratva. A kerékpározás alatt lezúduló erős eső hirtelen lehűtötte az időt és eláztatta a depót, ezzel sokakat a verseny feladására kényszerítve. "Lassú verseny volt. Elmerevedett lábakkal futottunk, én csak tartani próbáltam a tempómat, a többiek pedig leszakadtak. Nagyon élveztem a hazai közönség előtti versenyzést." - nyilatkozta Gomez a verseny után.

A férfiakra eső zúdult kerékpározás közben

Igaz, hogy Kuttor Csaba jó úszás után láncszakadás miatt volt kénytelen feladni a versenyt, azonban közvetlen vetélytársai közül Bockel 151, Albert 164 pontot szerzett, így kvalifikációs helyre kerültek. Még ezen a helyen van az olasz D'Aquino, majd szorosan éppen lemaradt Pekingről Glushchenko, Moreira és Csaba. Az olasz 108 ponttal van Csaba előtt, ami egy jó VB szerepléssel behozható lenne, de a többiek is mindent megtesznek az eredményes szereplés érdekében.

A női versenyt a papírformának megfelelően a világbajnok portugál Vanessa Fernandes nyerte, aki ezzel zsinórban hatodik madridi VK címét zsebelte be. Karrierjének 20. VK győzelmével a portugál sportolónő minden idők legeredményesebb ITU versenyzőjévé vált. "Ez a verseny nagyon különleges számomra. Itt sikerült először világkupát nyernem 2003-ban, és azóta is minden évben sikerült itt nyernem. Portugália számára is nagy eredmény ez, hiszen Portugália nagyon későn kezdett a triatlonban dolgozni." - nyilatkozta Fernandes.

Női mezőny a madridi VK-n

A verseny után Szabó Zita tarja az 54. helyét a kvalifikáció szempontjából, igaz, hogy két riválisa, Corona és Kiviranta is megelőzte Madridban, azonban csak kevéssel. Zitának még oda kell figyelni a VB-re is, nehogy a mexikói egy 200 pont közeli teljesítménnyel elé kerüljön. Walkó Andi viszont a mostani teljesítményének köszönhetően valószínűleg végleg lemondhat Pekingről.

Papp Zsolt: „Zitát finn ellenfele csak egy hellyel előzte meg, így továbbra is magabiztosan őrzi az olimpiai kvótát jelentő helyét. Andinak minden esélye elszállt a közvetlen kvalifikációra, minden bizonnyal 3. tartalék lesz. Kuttor kerékpározás közben adta fel a küzdelmet, elszakadt a lánca az első emelkedőn. Csaba a 10-12. helyről kényszerült kiállni."

Kuttor Csaba blogjában így írt a versenyről:
„Ha otthon néztem volna a madridi eredménylistát, egész biztosan véresre fejelem a falat, hogy nem mentem ki. Ha nem is durván, de így utólag is lenne kedvem egy kicsit fejelgetni...
Először is, harmincan értek be. Szerintem példátlan a világkupák történetében! Ez a majd végig szakadó eső miatt alakult így. Rengetegen egyszerűen kifagytak. Másodszor pedig a tegnapi ólomlábakhoz képest meglepően jól éreztem magam ma. Rajt előtt enyhe apátiával küzdöttem, amit annak tudtam be, hogy hírtelen jött az ötlet, hogy itt elinduljak, és lelkileg nem igazán hangolódtam rá. Aztán ahogy eldörrent a rajtpisztoly, mint egy jó versenyló azonnal felpörögtem, és 200 méternél saját megítélésem szerint első helyen úsztam. Úgy kellett noszogatni egy srácot, hogy menjen már elém. Aztán kapott pofon nélkül, meglehetősen economic üzemmódban a 9.-ik helyen fejeztem be az első számot. Gondoltam, hogy ha ilyen könnyen esett nekem, akkor talán másoknak is. Nem is csalódtam, például a 38.-ik helyen kimászó Moreira mindössze 10 másodpercet kapott tőlem... Volt hát nagy tülekedés az első emelkedőn, és volt is bennem némi félsz, mert általában az úszás utáni első 5 km nekem purgatórium szokott lenni. Ehhez képest az egyik legjobb kerós, a belga Zeebroek kerekén abszolváltam az első emelkedőt, méghozzá ülve. Nem éreztem, hogy innentől bármi gond is lehetett volna a kerékpározás során. Persze esni mindig lehet, de amúgy jó eséllyel az első bolyban kerekeztem volna végig. HA! Ha el nem szakad a láncom a hegy tetején. Ilyen még az elmúlt húsz évben nem történt velem. De hát mikor máskor szakadjon el, mint a legnagyobb lehetőség kapujában. Ellenfeleim közül többen az első húszban végeztek, ami nem elsősorban a parádés futásuknak volt köszönhető, hanem annak, hogy egyszerűen végigmentek. Öröm az ürömben, hogy a hátulról még veszélyes Chacon és Krnavek is kiállt, tehát úgy néz ki, a VB-n nagy előzésre nem kell számítani. Ellenben Marko Albert valószínűleg beelőzött, azaz, az 55 indulót adó listán most 58.-ik lehetek. Pici pozitívum, hogy mind Glushenko, mind Moreira illetve az olaszok is kiálltak, azaz nem távolodtak tőlem. A Vb-n így továbbra is 100 ponton belül lesz előttem legalább 5 versenyző, lehet válogatni, hogy kit előzök meg. A hideg ott is garantált, tehát akinek a mai nem tetszett, annak ott is nehéz pillanatai lesznek. Nekem tetszik az extrém időjárás, ilyenkor nem érzem a savat, és a többiekhez képest relatív jobban tudok teljesíteni. Szorítok hát a vancouveri hidegért!"

Eredmények:
(név, ország, összidő, úszás, kerékpár, futás)
Férfiak
1. Javier Gomez ESP 1:56:25 18:00 1:05:29 31:01
2. Ivan Vasiliev RUS 1:56:44 17:56 1:05:24 31:25
3. Alistair Brownlee GBR 1:56:53 18:03 1:05:30 31:32
DNF Kuttor Csaba HUN - 18:02 - -
Nők
1. Vanessa Fernandes POR 2:04:46 19:28 1:08:36 34:44
2. Helen Tucker GBR 2:05:49 19:19 1:08:40 35:39
3. Daniela Ryf SUI 2:06:10 19:23 1:08:41 36:07
32. Szabó Zita HUN 2:15:04 20:42 1:13:37 38:34
38. Walkó Andrea HUN 2:19:13 20:27 1:13:42 42:37

Forrás és képek: http://www.triatlon.hu; http://www.triathlon.org