Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 51 105 657 km-t sportoltatok

Teszteld te is

kedvenc sportcuccodat
majd írd meg róla a véleményed!

Kategóriák

Futócipő

65
teszt
Tovább a futócipő tesztekhez

Óra, GPS

12
teszt
Tovább a óra, gps tesztekhez

Kiegészítők

4
teszt
Tovább a kiegészítők tesztekhez

Puma Complete Ventis női

Hauanita    4564 napja

Termék: Puma - Complete Ventis, női

Összefoglalás

9Az edzéstapasztalataimat összegezve úgy gondolom, hogy a Puma Complete Ventis egy jól használható, kényelmes edzőcipő. Sarokrészének párnázottsága kifejezetten jól csillapít aszfalton, talpának olyan anyaga van, amely – extrém esetektől eltekintve – minden terepen jól kapaszkodik, a cipő stabil, jól tartja a lábat. Nehézsége, bumfordisága okán azonban nem kifejezetten gyors futásokra használnám, és felső része sem szellőzik a hirdetettnek megfelelően.

Részletes teszt

 

 

I. A futócipő és a tesztelő adatai:


A 2010-es Nagy Tavaszi (vagy inkább már nyári? :)) Futócipő Teszt alkalmával a Puma Complete Ventis fantázianevű cipőjének 38-as méretű női változatát volt szerencsém tesztelni. A cipő párnázott edzőcipő, amit nagy örömmel vártam, mivel edzéseim nagy részét aszfalton futom, ezért számomra fontos a cipő jó csillapítása.

 

Testmagasságom 158 cm, súlyom 43 kg

 

A tesztelési időszak 3 hete alatt 10 edzésen közel 80 km-en vizsgálhattam a cipő tulajdonságait.

 

10

 

II. Edzéstapasztalatok:

 

0. Első benyomások

Legelső ránézésre a cipő legfeltűnőbb tulajdonsága a színe. Élénkzöld színe kínosan rikító, mintha nem is sportolási célokra, hanem divatcipőnek szánták volna.

 

Másik, talán teljesen jelentéktelen érdekessége, amit pusztán azért említek meg, mert itt találkoztam ilyennek először: a rugalmas fűzője. Valahogy kényelmesebb bekötni, mint a többi cipőt, de nem tudnám megindokolni, hogy miért.

 

A cipő amúgy elsőre (is) nagyon kényelmes, jól illeszkedik a lábamra, bár kicsit bumfordinak tűnik, nem olyan könnyű, kicsi, mint a korábbi cipőim, pedig méretre pontosan ugyanakkora. A lábfej része szélesnek tűnik, valószínűleg azok lába is kényelmesen elfér benne, akik kicsit szélesebb lábfejjel rendelkeznek.

 

7

 

1. Laza, rövid futás(ok) aszfalton.

A július közepi időszakban igen meleg volt, több ízben hőségriadó is érvényben volt, így leginkább estefelé futottam, laza-jólesően, megszokott 6-7 km-es aszfaltos körökön.

 

A cipőben már legelsőre is nagyon jó érzés volt futni. A sarkába épített duoCELL technológia kényelmes párnázottságot, kellő puhaságot biztosít, amely nagyon jól csillapítja a becsapódásokat a kemény aszfalton is.

 

A cipő kényelmes volt, nem nyomta a lábamat, nem okozott vízhólyagot, jól estek benne az első futások. Tagadhatatlan azonban, hogy bumfordisága nehézséggel párosul, amely kissé zavaró futás közben, illetve légáteresztősége sem teljesen tökéletes, mert a melegebb napokon mindegyik alkalommal beleizzadt kissé a cipőbe a lábam.

 

8

 

2. Tempós futás aszfalton

Miután kissé összeszoktunk, egy harmadoló edzés keretein belül próbáltam ki először, milyen érzés gyorsan futni a cipőben. 2,25 km-es edzőkörömön egy laza bemelegítő kör után futottam egy gyorsabb, tempósabb kört. Meglepő volt, hogy nehézsége ellenére viszonylag könnyedén haladtam a cipőben, rugalmassága, stabilitása érezhető volt, és várakozáson felüli átlagtempóban (4:37/km) tettem meg a kört. Természetesen az edzést laza levezető kör zárta.

 

A cipőbe azonban ez alkalommal is beleizzadt a lábam, és jobb sarkamon kisebb vízhólyag keletkezett, ám ez a probléma más alkalommal végül nem ismétlődött meg a tesztelési időszak során.

 

4

 

 

3. Futás terepen

A tesztidőszak alatt különösen sok lehetőségem nyílt különféle terepeken is kipróbálni a cipőt.

 

Legelőször a nyíregyházi Sóstói erdő saras, homokos turistaútjain kocogtam hat km-t, itt a cipő jól vizsgázott. Talpa jól kapaszkodott, a terep és a cipő puhasága együttesen kényelmes futást biztosított.

 

A Sikondafürdőn megtartott II. Edzésonline Edzőtábor újabb terepeket biztosított a tesztelés számára. A mecseki agyagos terepeken a cipő nagyon csúszott, gyorsan koszolódott, bár könnyen tisztíthatónak bizonyult, ám nagyon nehezen száradt.

 

A játékos akadálypályán történő futás során is ebben a cipőben futottam. Bár tagadhatatlan, hogy a homokban sem a rugalmassága, sem pedig puhasága nem jelentett kifejezett előnyt, itt stabilitása vizsgázott jól, mert a rövid, bár változatos – füves, saras, homokos – terepen pusztán egyszer éreztem instabilnak, ám ott különösen göröngyös volt a lábam alatt a talaj.

 

6

 

 

4. Hosszú futás

Mindenképpen ki szerettem volna próbálni a cipőt hosszú futás alkalmával is, erre szintén az edzőtáborban nyílt lehetőségem, az utolsó napi hosszúfutás alkalmával.

 

Itt először az orfűi Pécsi tavat futottuk körbe, majd egy 3 km-es meredek, aszfaltos emelkedőn jutottunk el Abaligetre. A futás első harmadánál úgy éreztem, mintha nyomta volna a cipő talpa a bal nagy lábujjamat, de az érzés a futás során megszűnt, és a helyén vízhólyag sem jelentkezett.

 

A futás során főként aszfalton futottunk, az útvonalon volt sík terep, emelkedő és lejtő egyaránt, továbbá aszfalton kívül egy szakaszt jelzett erdei úton tettünk meg. A cipőben mindvégig jó érzéssel lehetett futni, emelkedőn sokat segített rugalmassága, az aszfalton jól csillapított, terepen kellőképp stabil volt, eltekintve attól a néhány méteres szakasztól, ahol szintén agyagos volt és csúszott, ez a terep a korábbihoz hasonlóan itt is kifogott a cipőn.

 

Ettől eltekintve sem futás alatt, sem pedig utána sem kényelmetlenséget sem pedig sérülést, rossz érzést nem okozott a cipő. Kifejezetten jó volt benne hosszút futni.

 

5

 

5. Különböző tempójú futások rekortánon

Az edzőtábor utáni napokban feltétlenül ki akartam próbálni a Nyíregyházi Veterán Atlétika Európa Bajnokság alkalmából felújított pályát, amely szüleim házától alig néhány száz méterre található. Nem igazán volt még lehetőségem korábban rekortánon futni, ez a pálya pedig – úgy tűnik – a továbbiakban is szabadon látogatható, használható, így nagy örömömre szolgált, hogy nemcsak a pályát, hanem egyúttal a cipőt is tesztelhettem.

 

3A szabályos 400 m-es pályán egy 6 km-es fokozó edzést kiviteleztem, 5 körönként (2 km-enként) növelve a sebességet.

 

Így az első 2 km-en laza tempóban ismerkedtem a pályával, és figyelgettem, hogyan viselkedik a cipő a rekortánon. A füves pályát, amelyet a futópálya övez, éppen hatalmas locsoló berendezésekkel locsolták, amelyek úgy helyezkedtek el, hogy néhány méteren a futópályára is jutott a vízből, így nem pusztán a száraz, hanem a vizes rekortán viselkedését is megvizsgálhattam.

 

A tapasztalataim teljesen pozitívak voltak. Noha a cipő talpa nem kifejezetten recés, mégis jól kapaszkodott a rekortánon, ám nem csupán a szárazon, hanem a vizes részeken is.

 

A laza köröket „közepes tempó” követte volna, ám várakozásaimmal ellentétben már ekkor átléptem a számomra mágikus 5 perc/km-es határt. Az utolsó 2 km-en 4:35-ös tempóig gyorsultam, igaz ezért küzdenem kellett. Erre megvolt a lehetőségem, a cipő ugyanis jól vizsgázott az edzés teljes időtartama alatt. Mindvégig stabil maradt, nem csúszkált, nem volt benne bizonytalanság-érzésem, sem a száraz, sem a vizes rekortán-szakaszokon sem, de még a vizes műfüves sáv sem okozott kellemetlen meglepetést. És bár a cipő és a pálya is egyaránt puhaságot biztosított, mindezek ellenére a rugalmasság is megmaradt, és képességeimhez képest kellőképp gyors tempót tudtam teljesíteni az edzés alatt.

 

 

 

III. Tesztelési tapasztalatok

 

0. Összefoglalva:

Az edzéstapasztalataimat összegezve úgy gondolom, hogy a Puma Complete Ventis egy jól használható, kényelmes edzőcipő.

 

Sarokrészének párnázottsága kifejezetten jól csillapít aszfalton, talpának olyan anyaga van, amely – extrém esetektől eltekintve – minden terepen jól kapaszkodik, a cipő stabil, jól tartja a lábat.

 

Nehézsége, bumfordisága okán azonban nem kifejezetten gyors futásokra használnám, és felső része sem szellőzik a hirdetettnek megfelelően.

 


1. Pontozás:

 

– Csillapítás: 5 – Nagyon puha, kényelmes, aszfalton kifejezetten jól csillapít.

– Rugalmasság: 4 – Biztosítja a gyors tempóhoz szükséges rugalmasságot.

– Stabilitás: 5 – Minden terepen helytállt (szinte) soha nem csúszkált vagy vált bizonytalanná.

– Kényelem: 4 – A cipő nagyon kényelmes, nem nyomja a lábam, nem okozott sérüléseket, jó benne futni. Talán a nehézsége az, ami a tempós futásoknál kevéssé kamatozik.

– Design: 2 – Extrém színe sokat levon a szépségéből azok számára, akik sportolásra inkább a pasztell árnyalatokat részesítik előnyben.

 

2. Záró kérdések:

 

– A tesztelt modell legjobb tulajdonsága: Csillapítása, puhasága, kényelmessége.

 

A tesztelt modell legrosszabb tulajdonsága: Nehézsége.

 

Kinek ajánlom? Azoknak, akiknek a kényelem, a jó csillapítás fontosabb, mint az, hogy egy igazán gyors cipőt vegyenek a lábukra. Aki sokszor fut lassú, kényelmes edzéseket, ahol nem a cipő súlyának fontossága dominál, akinek leginkább aszfalton van módja elvégezni az edzéseit, ezért fontos számára, hogy a cipővel óvja a lábát, annak ez a cipő jó választás. Gondolkodtam azon, hogy beleírjam-e, hogy a „nagy súlyú futóknak”, akiknek talán szintén kevesebb előnyt vagy hátrányt jelent a cipő bumfordisága, de én is örömmel fogok továbbra is futni a cipőben, pedig kifejezetten könnyű futó vagyok. Abban azonban biztos vagyok, hogy én inkább edzéseken fogom hordani a jövőben is, versenyekre inkább előkeresek egy másik, könnyebb cipőt.

 

Vennék ilyen cipőt magamnak? Ha megfizethető áron és valamilyen barátságosabb, pasztell színben elérhető (lenne), akkor mindenképpen.

 

Puma - Complete Ventis, női értékelése Megvennéd-e újra?
Akciósan valószínűleg megvenném
Rugalmasság
Rugalmas, igen könnyű benne a léptem
Design
Kicsit csúnyácska, de az enyém
Stabilitás
Nagyon stabil, soha nem bizonytalanodik el
Tartósság
Elég tartós, de 1000 km körül már megérett a cserére
Kényelem
Nagyon kényelmes cucc
Csillapítás
Kiválóan csillapít, igazán puha benne a talajfogás
Összesítés
(3.71 / 7)
Teszt értékelése
5 / 2 értékelésből

2 hozzászólás

Bozót 4560 napja
Bozót kpe

Ne vedd zokon, de olyan "aranyos" hogy mennyire rémesnek találod a színét =)   

Klassz cipőnek tűnik, kipróbálnám!

eftomi 4560 napja
eftomi kpe

Pedig jó a színe ... Szívesen húznék Puma-t.