Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 51 105 657 km-t sportoltatok

Teszteld te is

kedvenc sportcuccodat
majd írd meg róla a véleményed!

Kategóriák

Futócipő

65
teszt
Tovább a futócipő tesztekhez

Óra, GPS

12
teszt
Tovább a óra, gps tesztekhez

Kiegészítők

4
teszt
Tovább a kiegészítők tesztekhez

Asics Gel 3010 teszt

McClane    4613 napja

Termék: Asics - Gel 3010

Összefoglalás

A cipő könnyű, rugalmas, ennek vannak előnyei és hátrányai is. Rendkívül előnyös aszfalton, főleg száraz időben. Esőben is jól teljesít annak, akit nem zavar, hogy gyorsan beázik. Terepre egyáltalán nem alkalmas - igaz senki nem is mondta - de a teszt az teszt, ki kellett próbálni ott is. Aki aszfaltra keres egy olyan cipőt, ami az árét cserébe ad is valamit - ne is keressen tovább.

Részletes teszt

 

Mindjárt a teszt elején szeretném ismételten megköszönni a lehetőséget az edzesonline.hu csapatának, hogy bizalmat szavaztak nekem, és rám bízták ennek a nagyszerű cipőnek a tesztelését. Az Asics cipőjét több terep és időjárási viszonynak is kitettem, igyekeztem a lehetőségeket kihasználva minél több tapasztalatot és élményt összeszedni, melyet összefoglalva szeretnék most megosztani Veletek.

 

Magasságom: 178 cm, súlyom 75 kg, kedvenc terepem a terep :) főleg a sziklás, hegyi szakaszok.

A rövid bevezető után csapjunk is bele!

 

 

 

1. Terep: aszfalt, időjárás: száraz:

Kezdjük talán a legkönnyebbnek gondolt aszfalt futással. Az aszfalton futás a hétköznapi emberek számára nem tartogat semmi érdekeset, pedig sok mindenre kell figyelni, minden lépés számít, hiszen egyetlen rossz mozdulat, és a futó hetekre hónapokra is kieshet az edzésből.

 

A terepfutó cipőm után az első métereket az Asics cipőben nagyon furcsának éreztem. Amit azonban szinte rögtön észrevettem, hogy sokkal szebben tudtam futni benne. Ne értsétek félre, nem "arról" a szépségről beszélek, hanem arról, hogy sokkal jobban tudtam koordinálni a lépteimet, valahogy "természetesebben" futottam, kevesebbet kellett "erőlködnöm", a cipő pedig szinte falta a kilométereket.

 

A légzésem és a mozgásom is sokkal kevesebb idő alatt állt be egyenletesre, az a bizonyos, már jól ismert szenvedős első kilométer lerövidült nagyjából száz méterre.

 

A talpam jobban elemelkedett a talajról, szinte "felcsapódott" hátra a fenekemig, előre pedig jobban ki tudtam nyújtani a lábamat.

 

Próbáltam többféleképpen is tartani a lábamat, futottam külső talpélen, majdnem-teli talppal és csak talppárnán is, de nem lehetett kifogást találni, mentünk ahogy csak bírtunk, a cipő szinte harapta az utat :)

 

 

A legjobban akkor teljesített a cipő, amikor csak talppárnán futottam, de ez szerintem futó válogatja.

 

Kényelem: 9 pont

Rugalmasság: 8 pont

Stabilitás: 9 pont

Összesítve a cipő remekül teljesített.

 

 

2. Terep: aszfalt, időjárás: nedves

Lássuk ugyanezt esőben, a havas tesztig még várni kell :)

 

Egyik este a szemerkélő esőben úgy 10 óra felé "vittem el magammal egy körre". A szemerkélő eső lassan, de biztosan átváltott finom zuhéra, a cipő azonban szépen teljesített az elején is, amikor a víz még csak keveredik a porral, és azután is, miután semmi szárazra emlékeztető nem volt sem az úton, sem rajtam :)

 

A cipő nagyon könnyű anyagból készült, ami azonban meglehetősen gyorsan átázik, az első komolyabb pocsolyán való átkeléskor szinte teljesen beázott, de ugyanígy volt akkor is, amikor másik alkalommal kerülgettem a pocsolyákat.

 

Ezen kívül a vizes aszfaltot nem nagyon érzi meg a cipő, meglepően jól tapad, de kanyarban azért ésszel kell menni és vigyázni kell a vizes lépcsőknél is :)

 

Kényelem: 7 pont

Rugalmasság: 8 pont

Stabilitás: 8 pont

Összesítve a nedves aszfalton eddigi futó pályafutásom alatt ez a cipő teljesített a legjobban.

 

 

3. Terep: erdő, időjárás: száraz:

Irány a Parkerdő, ahol szép, egyenletes erdei utakon lehet taposni a kilométereket és a favágókat :)

 

A cipőt ilyen terepre már nem igazán javasolják, azonban a nálunk hagyományosnak mondható, letaposott erdei talajt szépen bírja a cipő, nem csúszik meg, sajnos azonban hamar feltelik a talpa, és egy idő után már kevésbé tapad.

 

Hátrányként kell megemlítenem, hogy már ilyen, egyszerűbbnek mondható terepen is szinte minden kis követ, ágat, gyökeret lehet érezni a talpunkkal, ami a komfortérzetet jelentősen csökkenti. Az elrugaszkodás élménye azonban pozitív, a rugalmas talp valamelyest kárpótol.

 

Kényelem: 5 pont

Rugalmasság: 8 pont

Stabilitás: 7 pont

 

 

 

 

4. Terep: erdő, időjárás: nedves

Ismét Parkerdő, eső után, esőben :)

 

Sikerült kifogni egy esős nap utáni esőt, így a sárban is kipróbálhattam a cipőt. Mint az már az aszfalton is kiderült, ez a cipő nem bírja a vizet, ugyanez elmondható a sárról is. Hamar átázik, a talp hamar feltelik sárral, instabil lesz a cipő, a vizes gyökereket messze kerüljük el. Azonban amíg nem telik fel sárral a talp, egész jól lehet vele "lavírozni", de dagonyázásra más cipőt javaslok.

 

Kényelem: 5 pont

Rugalmasság: 6 pont

Stabilitás: 6 pont

 

 

 

 

5. Terep: homokos talaj, időjárás: száraz

Oladi "Sípálya", meredek emelkedő és vissza lejtő.

 

Az emelkedőn nagyon gyengén teljesít a cipő, hiába a könnyű súly, a talp kiképzése nem igazán teszi lehetővé a kapaszkodást se felfelé, se lefelé, nagyon figyelni kellett. Itt már kezdtem érezni a cipő "határait", ezt már nem ilyen terepre ajánlják.

 

Kényelem: 4 pont

Rugalmasság: 6 pont

Stabilitás: 5 pont

 

 

6. Terep: köves, sziklás hegyi szakasz, időjárás: száraz

Ha már teszt, adjunk neki, jöhet amire nem ajánlják a cipőt, Kőszeg!

 

Az első pár méter után sajnos igazat kellett adnom bizonyos hangoknak (én mondtam, hogy ez a cipő nem ilyen terepre való), a cipő nagyon gyengén teljesít köves, sziklás terepen.

 

Felfelé nem lehet vele kapaszkodni, sokszor megcsúsztam vele, pedig a könnyű súly miatt menne vele az ember, de hiába. Lefelé kíváncsiságból eleresztettem egy teljes gőzzel, ész nélkül - fék nélküli akciót, ami egy szép eséssel és egy jobb bokaficammal végződött, ne próbáljatok meg ezzel a cipővel gyorsan lefelé menni keményebb hegyi terepen. Itt aztán tényleg minden követ éreztem a talpammal, nagyon kényelmetlen volt.

 

Kényelem: 2 pont

Rugalmasság: 4 pont

Stabilitás: 3 pont

 

 

7. Terep: köves, sziklás hegyi szakasz, időjárás: nedves


Sajnos sárban ismét nem tart a cipő, nem kapaszkodik, folyamatosan csúszik, ez már bőven túl van a cipő ajánlott felhasználásán.

 

Kényelem: 2 pont

Rugalmasság: 4 pont

Stabilitás: 2 pont

 

 

8. Terep: utcai használat, időjárás: vegyes


A könnyű súly miatt alig éreztem, hogy van valami a lábamon egész nap, azonban ha lenne lelke a cipőnek, alaposan megsértődne ha munkába járásba fognánk be, ezt a cipőt futásra kell vinni, ott érzi magát igazán jól, és a viselője is :)

 

Kényelem: 8 pont

Rugalmasság: 8 pont

Stabilitás: 7 pont

 

 

Összegzés:

- Csillapítás: 3 - Szinte minden követ éreztem a talpammal, ez a hátránya a vékony, de könnyű talpnak.

- Rugalmasság: 5 - Elképesztően rugalmas a cipő, szinte felpattan az útról :)

- Stabilitás: 3 - Az alacsony bokarésznek "köszönhetően" nem tartja a bokát, többször is megrándult.

- Kényelem: 3 - Könnyű, nem feszül, alig érzem, hogy van valami a lábamon, csak azért kapott hármast, mert mindent éreztem a talpammal.

- Tartósság: 4 - Sokféle terepen kipróbáltam, mindenhol bírt a gyűrődést.

- Design: 4 - Egész jó néz ki :)

 

A legjobb tulajdonsága a cipőnek: a súlya és a rugalmassága.

A legrosszabb tulajdonsága a cipőnek: mindent érzek a talpammal, valamint az alacsony bokarész.

 

A cipő könnyű, rugalmas, ennek vannak előnyei és hátrányai is. Rendkívül előnyös aszfalton, főleg száraz időben. Esőben is jól teljesít annak, akit nem zavar, hogy gyorsan beázik. Terepre egyáltalán nem alkalmas - igaz senki nem is mondta - de a teszt az teszt, ki kellett próbálni ott is. Aki aszfaltra keres egy olyan cipőt, ami az árét cserébe ad is valamit - ne is keressen tovább.

 

Ez a cipő nem csak a mozgás örömét, de élményét is adja. Olyan élményt, amit mi, futók meg tudunk érteni, élményt, ami túlmutat a fájdalmon, a mindennapi stresszen és problémákon. Amit csak az érezhet, aki egy kimerítő hétköznap után is képes arra, hogy az idegesítő embereket és a zajos várost kizárva magából elmenjen futni, maga mögött hagyva mindent, majd amikor hazaér, kimerült bágyadt mosollyal leveszi a lábáról a cipőt, ránéz és azt gondolja: igen, holnap folyt. köv. ugyanígy, veled.

Asics - Gel 3010 értékelése Megvennéd-e újra?
Akciósan valószínűleg megvenném
Rugalmasság
Nagyon rugalmas, szinte repülnek benne a lábaim
Design
Nagyon szép, legszívesebben egész nap nézegetném
Stabilitás
Átlagosan stabil, de bizonyos helyzetekben bizonytalan
Tartósság
Tartós, 1000 kilométer után is jól használható
Kényelem
Kényelmes, de volt már jobb
Csillapítás
Átlagosan csillapít
Összesítés
(3.57 / 7)
Teszt értékelése
5 / 1 értékelésből

17 hozzászólás

monique 4612 napja
monique kpe

azért egy aszfalt cipőt állandóan terepen nyúzni kis mazochizmusra vall - vagy szadizmus a cipő szemszögéből nézve? :) de hát gondolom aszfalton már túl tökéletes volt, megértem ha muszáj volt stresszelni kicsit szegénykét ;)

amúgy jó kis cipő lehet, ha olyasmi mint a 2150-es (nézegettem már a 3010-est messziről, de a 2150-es még bírja, úgyhogy egyelőre nem kell újat vennem... :) ).

asterix 4611 napja
asterix kpe

szia nekem van mindkettö ez is meg a 2150 esem. a 2150 nem ennyire párnázott a sarok alatt közvetlenül, kicsit magasabb, és stabilabb, ezt a cipöt, igazábol én 5km fartekekhez tudom használni, párnázott, és érezhetö a stabilitás is , de a másnapi hosszu futásoknál, evolutiont, vagy a foundantionom, vagy a kayanom huzom fel,

 

monique 4611 napja
monique kpe

köszi! hosszú futásra miért nem jött be, túl kevés a stabilitás számodra? (a tesztíró se volt oda érte, ha jól látom...)

asterix 4611 napja
asterix kpe

igen nekem nagyon pronálo,a stilusom, és viz helyett szerintem higany van bennem:), de el tudom képzelni ha valkinek ez a tökéletes cipö, 18km után éreztem , hogy nekem nem stabil, az it szallagom nál fájdalmas lüktetés, ha neked a 2150 es hosszutávra bevált, én a 2150 est gtxbe vettem, terepre szeretném használni, de tudnál segiteni nekem , milyen cipöt éreztél még magadnak, ugymont beváltnak, lehet pontosabban be tudjuk löni mi is kéne neked:)

monique 4610 napja
monique kpe

hát, a 2150-esben futottam már 24km-t is :)) (eddigi 3. leghosszabb távom) és nem volt gond. de úgy érzem h nem baj az se ha kicsit kevésbé stabil a cipő...a 2150-es pont határeset, mármint ennél stabilabbat nem szeretnék. van még emellé saucony phoenix 3-as, meg 4-es is volt, mindkettő nagyon bejött, ezek is valamennyire stabil cipők. na meg a nike lunarglide (amit teszteltem nemrég :)) ), az is elég jó, bár a saucony phoenixe az "etalon" egyelőre, azzal soha semmi panaszom nem volt. de szívesen próbálnék más cipőt is :)

monique 4610 napja
monique kpe

közben, megnéztem a naplóm, 31km-t is futottam már benne (ráadásul az terepen volt).

ringsider 4610 napja
ringsider kpe

@asterix: elvileg az it surlódás nem akkor erőssebb ha túl sok a csillapítás?

én nekem a 30kmen gyulladt be mindkettő, azóta is szenvedek velük...én ilyenben futottam, amit imádok...

a lábam hasonlóan bonyolult mint monerd2-nek, a cipőtalpam szerint inkább szupináló, a footscan szerint enyhén pronáló, majdnem neutrális, és van egy kevés lúdtalpam és erős harántsüllyedésem...

asterix 4609 napja
asterix kpe

bárcsak okosat tudnék neked mondani:), isteni ajándék ha valakinek , bejön egy cipö.hála istennek, ennyi gyárto ajándékoz meg minket sokszinü azaz külömbözö cipökkel, és a böség zavarába akarunk eligazodni, örülök ha bejött a tipus, nekem egyoldalas it gyulladásom volt, majd évekkel késöbb a jobb is,lehet kijött volna más modelnél is, az az igazság a biomehanika , a test mozgása , és a test anyagraktárainak feltöltöttsége nem mindig van öszhangba, valakinek a válla fájdul meg egy rossz cipöválasztástol, a gyártok az egész testett tanulmányozzák, biztos ha hosszukat futsz, akkor a testartásra is figyelni kell, én évekig ezt is hanyagoltam, lehet két hasonlo talpu , és biomehanikáju futo, hosszu futáskor más testartást vesz fel, és már külömbözö tapasztalatok születnek, ezért szeretem az ilyen teszteket, és ezért , nem fogadom el mikor egy azaz a 3 nagy gyárto közöl, valaki 10 sorba illet egy cipöt, és a stabil kategoriáju futok nak ajánlom cimszo alatt letud mindent, majd aki a sportágot kedvelö, ir egy olyan tesztet, mint eftomi pl a triaxrol, ami nagyon szép, és részletes teszt, ez lenne az alap a sportszergyártoknak is hogy minimum ilyen tesztel álljanak elö és ne okoskodjanak nekem a facebookon hogy ök csak azért is irkálnak, minnél többet olvasol tapasztal, annál jobban el lehet bizonytalnodni, de ez sok más területen is igy van,hiába van 16 pár cipöm, amiböl 15  tipus  külöbözö model, mégsem merek ajánlani, konkrétan, vagy tesztet irni , mindenkinek más jön le, inkább ezt a modelt is felajánlottam kölcsönfutásra, tesztelje a monred2 ugy az igazi

monique 4609 napja
monique kpe

IT: ez bonyolult témának tűnik, de szerintem sokban függ a futóstílustól, hogy mennyire terheled túl a szalagot. a futóstílusod meg cipőtől is függhet (sajnos én is választottam már bele jó kis akciós cipőnél, amiben a stílusom megváltozott, és nem a jó irányba...).

asterix 4608 napja
asterix kpe

ezen osztozom, járta igy 2003ba , van aki a sima dorkoba, a 23. nike fmarcsin kb 01:33 idöt ment, és azota, a dorkot terefocicipöre cserélte:), tehát neki mindegy, szinte mibe fut a lába birja, nem az akcion mullik, eftomi, nefetséges áron jutottanno a triax hoz:), a mázlista:), egymásra kell találni:)

ringsider 4606 napja
ringsider kpe

asterix: köszi a kimerítő választ...sajnos az It-m nem javul, tegnap elmentem futni, az első teljesen alap cipőmbe, hogy mindenféle párnázottság/stabilitás hatását kiszűrjem, de így még hamarabb megfájdult, még 3 kili sem kellett neki...:-(

eddig azt gondoltam, hogy hosszűtávú cipőnek, mivel úgy érzem kéne egy kis extra párnázottság egy Nimbus-t kéne kipróbálnom, de most amiket írtál teljesen elbizonytalanított, lehet Kayano kéne inkább...:-( de mindenekelőtt legalább egy tizest kéne tudnom futni végre...

addig bringa...

btw, IT-t ti kenitek valamivel a nyújtáson vagy jegelésen kívül??

asterix 4606 napja
asterix kpe

haho a pihenést probáltad 1 honap:) és a jutubon ,van fen trona gyakorlat it szalagokra , de ne magyarul üsd be mert ugy nem adja ki, sajnos it gyulladás t csak a pihnés

max uszás, bringát nem ajánlom

asterix 4606 napja
asterix kpe

ha viszont mindenáron futni akarsz és ha nem is nimbus, és nem is kayano, de valamit tudok ajánlani, mert a nimbus és kayano egyött nem biztos hogy 80 ezer alatt meguszod, az a baj ilyenkor már elkeseredésböl váltogatja az ember a cipöt, még mindig a pihenést ajánlom, megfizethetetlen, de hasonlo kategoria, dunaházba az adidasnak van egy outletje és a kayanoval egy kategoriás adistar salvation a térd technologiája , potolhatatlan, az osztott formotion talp, volt egy honapja 54 röl 30  ra leárazva, pl nekem a térdkalácsom mögött nagyon fájt, a borvidék félmaraton után, pedig fullos motioncontrol pluszos kategoriáju cipöbe futottam , de talpközépnél, egy izomköteg begyuladt, és érdekes csak érintésnél , vettem észre, és a adistar revolutionom, azaz adistar controlom, 2X5km futásátol helyrejött, ebböl igaz tartok két párat , mert nem tartom tökéletes cipönek, de potolhatatlan az osztott talp az olyan izmok megmozgatásába, amit más cipö felsö, hasonlo kategoriája, nem tud, de inkább egy uszobérlet, és pihenés ez a tutibb, mert jártam ugy , sérüléstöl elkeseredve, hogy a cipöbe láttam a megoldást, volt olyan év hogy 13 pár cipöt vásároltam sérülésekböl kifolyolag, ha tutit akarsz, székevehérvár, villa medica mohácsi jános, biomehanikába ö a legjobb, de, nála is, arra és akkor jöttem rá nekem milyen cipö kell, gyártott anno még kalocsán rendelt , egyedi lábra talpetétet, é a talpam lenyomtát mutatta és ideális esetbe 3 ponton va  a talpnak megtámastása, kontaktja a talajjal, nekem csak a sarkamon, a bal lábamon a belsö részén , mutatott konatktot, azaz sarkamon futok, és a hökamerán, megnéztük, a bal lábam hosszab, és pronálo stilusom van igy kisérletezetem ki milyen cipö is kell nekem,ezt az utat érdemes végigjárni ha pihenés nem jön be, nekem a pihenés se segitettt és azért mentem hozzá, mert a csigojám volt a csipömbe férrecsuszva azaz s betü volt a gerincembe, és a talp  élemen a csont meg az it szallagnál sugárzo fájdalom volt, és nem mullott,honapokkal késöbb se, és a hökamera a gernicnél mutattott elváltozást amelyet , ügyes csontkovácsi rutinjával negyed orán belüll helyre is tett, és szinte jézus kel fel és járj szitu volt, felkeltem és futottam:) nem olcso , azaz olcso, mert másnál ez idöbe és pénzbe sokkal több lett volna, mint akkor az a kb 20 ezer 2003ba volt

ringsider 4606 napja
ringsider kpe

asterix, köszi a kimerítő választ...

adidasom is van, egy supernova sequence, de az egyáltalán nem jön be, nem érzem elég párnázottnak..

én próbálok most úgy futni, hogy ne sarokra érkezzek, így a talpam külső élére érkezem, hogy mennyire pronálok utána, abban nem vagyok biztos..

bringa: érdekes amit mondasz, futásnál teljesene gyértelműen jelentkezik a fájdalom, de bringánál egyáltalán nem, mondjuk szobabringáról van szó, ami nem klasszikus pozíciójú, hanem ülő...

talpbetétem van, több féle is, személyre szabott, de futáskor nem "esik jól", csak az utcai cipőben...némi lúdtalp és erős harántsüllyedés miatt kellett...

összességében az asics 3010essel nagyon meg vagyok elégedve, azt hiszem a sérüléseim a tapasztalatlanságom és a türelmetlenségem számlájára írhatók...

asterix 4606 napja
asterix kpe

olt supernovám még 2003ba a supernova , csak supernova, nem rosz de a 3010 és a salvation nál,   egy kategoriával kisebb, az adistar salvation, nekem kedvezöbb, mint a 3010 röl már egész litániát irunk, lassan doktorit :)

akkora reklámot kap:) sok esetbe a supernovát a salvation felé helyezik , állitolag a németeknél , megverte a salvationt tesztek  alapján, de akik ezt mondák , azok azt is hogy idén nem lesz salvation, az országba , mert drága, és nem hoz az adidas, hála istennek van , mert a komfortja sokesetbe egyedi, és a supernovárol aki áttért az csak jot mondott rola:)

asterix 4606 napja
asterix kpe

a talpetétröl annyit, nem ajánlottam , és nem ajánlom, anno énis legyártattam egyböl, két párat, használhatatlan, csak azért volt jo az a folyamat ,mert a talpam, láttam hogy min is érintkezik, és hol a talajjal,

ringsider 4505 napja
ringsider kpe

asterix, képzeld megint futok! :-) részletek a nimbus tesztnél...:-)